• Facebook Twitter

Carlistes de Catalunya

Carlistes de Catalunya és un moviment nacional català a favor del carlisme legítim representat políticament de forma principal pel Partit Carlista.

Com a tal té un projecte socialment basat en el socialisme autogestionari.

Com a tal té un projecte nacionalment basat en el dret a l'autodeterminació per a Catalunya i la resta de pobles de les Espanyes; així com pel federalisme.

Com a tal reconeix com a legítimes les aspiracions de Carles Xavier I de Borbó Parma al tron.

dissabte, 12 de juliol del 2014

Existe-t-il une nation espagnole?


El partit monàrquic d'esquerra Nouvelle Action Royaliste (NAR) va organitzar el passat mes de maig una conferència sota el títol "Existeix una nació espanyola?" a París. Benoît Pellistrandi va dirigir la Casa de Velázquez de 1997 a 2005 i és un expert sobre les Espanyes com queda reflectit en la seva obra
Histoire de l’Espagne des guerres napoléoniennes à nos jours (Perrin, 2013).  Les tesis de Pellistrandi s'orienten a les de Carlistes de Catalunya en el sentit que la construcció de la "Nació espanyola", única, castellana, és una invenció. Així afirma: "la construction d’une nation libérale espagnole est donc en marche tout au long du XIXe siècle" i l'aparició d'un nacionalisme centralista llunyà de la concepció plural dels segles anteriors. "Le pouvoir défend par ailleurs une politique centralisatrice".



El ponent va destacar les politiques de centralització:

"Au-delà des témoignages littéraires, au-delà des politiques étatiques d’uniformisation culturelle (inauguration du musée du Pardo en , 19 novembre 1819, réforme des Académies de 1847, loi Moyano sur l’éducation en 1857…)". I per què parla de textos literaris?. Doncs perquè Pellistrandi explica que:

"Le même mouvement qui voit “la naissance et l’affirmation d’une culture nationale en France de 1815 à 1880”, selon l’expression de Françoise Mélonio, anime le monde académique, intellectuel et culturel espagnol. La volonté de comprendre l’Espagne comme une réalité inscrite dans l’histoire et qui y trouve sa continuité, bien plutôt que ses ruptures :

Lorsque, vers le milieu du xixe siècle, l’historien Modesto Lafuente entreprend une Histoire générale de l’Espagne, il voit dans les hauts faits de la guerre contre les Français la répétition d’autres épisodes de résistance. Les sièges de Saragosse et de Gérone sont les lointains échos d’une furia hispánica dont avait déjà témoigné la résistance des Celtibères à Numance face à Scipion et à Sagonte face aux armées romaines. Encore aujourd’hui, dans un ouvrage superbement édité par le Ministère espagnol de la Défense pour commémorer le bicentenaire du début de la Guerre d’Indépendance, l’auteur de l’article consacré à la guérilla trouve dans Tite-Live l’hommage de l’historien romain à la résistance farouche, sur le mode de la guerre non conventionnelle, des Ibères."

En definitiva invenció d'una història unitària a imitació del model francès. Els oligarques liberals espanyolistes ni es van prendre la molèstia d'inventar un model propi: van copiar el francès.

Com a darrer apunt destacar com Pellistrandi va detallar la repressió sobre pobles hispànics com el català en especial en la qüestió de llengua. En definitiva un text importantíssim que també recull el número 1.059 de la publicació 'Royaliste' de la NAR.  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada